Welke kosten zijn verbonden aan een kredietkaart? | De-Voordeligste-Kredietkaart.be

Wat zijn kosten van een kredietkaart?

In de meeste gevallen is er geen enkele kost verbonden aan een kredietkaart als u het aangewende bedrag op het eind van de maand terugbetaalt.

Kosten voor kredietkaart

Dat is het grote voordeel van de kredietkaarten: u betaalt online, op restaurant of in het buitenland zonder kosten bij de handelaars en heeft enkele weken tijd om het bedrag effectief te betalen.

In realiteit zijn er wel degelijk kosten, maar die betaalt de handelaar voor u. Het gaat om een percentage van uw aankopen.

Toch zijn er enkele specifieke kosten verbonden aan het gebruik van een kredietkaart, die wij hier voor u opsommen en die u ook terugvindt in onze fiches die we voor elke kredietkaart opstelden.

Dit zijn de kosten verbonden aan een kredietkaart

 1. Jaarlijkse bijdrage
  De jaarlijkse bijdrage is de belangrijkste kostenpost voor de meeste Belgische gebruikers van kredietkaarten. Ze varieert van 0 tot 250€ naargelang de kaart.
 2. Wisselkosten in het buitenland
  Wisselkosten worden toegepast op transacties in andere deviezen.
  De koers is iets minder voordelig dan de gemiddelde wisselkoers en deze kosten zijn identiek aan die worden aangerekend met een gewone bankkaart.
 3. Afhalen aan een geldautomaat
  Afhalen aan een geldautomaat is vaak betalend: reken in het algemeen op een vaste kost van 5€ per afhaling + 1% tot 2,5% wisselkosten afhankelijk van de bank. Vaak is het minder duur met een gewone bankkaart. Daarom is het niet aangewezen geld af te halen met een kredietkaart, behalve in noodgevallen. Als het echt niet anders kan, haal dan ineens een groot bedrag af in plaats van meerdere kleine sommen.
 4. Afhalen aan een loket
  Geld afhalen aan een loket kost vaak 3% of meer van het afgehaalde bedrag.
  Het is ook meestal minder duur met een gewone bankkaart. Daarom is het aangewezen enkel in noodgevallen geld af te halen met een kredietkaart.
 5. Gespreide terugbetaling Dit betekent dat als u niet genoeg geld op uw bankrekening hebt staan om uw betalingen met Visa of Mastercard te betalen, er automatisch een gespreide terugbetaling (in meerdere keren) gebeurt. Deze terugbetaling is echter vrij duur met mogelijk 12% JKP of meer.
  Het is dus beter uw facturen volledig op het eind van de maand te regelen of te kiezen voor een persoonlijke lening die veel goedkoper uitvalt als het over grote bedragen gaat.
Card Stop

Kaart verloren, gestolen of ingeslikt?

Bel CARD STOP om misbruik te voorkomen op het nummer + 078 170 170 bereikbaar 7 dagen op 7 en 24 uur op 24.

Card Stop is de centrale dienst waarbij je betaalkaarten en andere betaalproducten zoals maltijdcheques en mobiele betaalapplicaties kan laten blokkeren.

Opgepast geld lenen kost ook geld!