BNP Paribas Fortis en Hellobank schaffen hun prepaid kredietkaart af op 16.11.2020 | De-Voordeligste-Kredietkaart.be

BNP Paribas Fortis en Hellobank elimineren hun prepaid kredietkaart vanaf 16 november 2020

De prepaid Mastercard van BNP Paribas Fortis en Hellobank gaat verdwijnen op 16 november 2020

Couper la carte de banque

Dit heeft eveneens gevolgen voor de prepaid kredietkaarten die reeds in omloop zijn bij hun cliënteel: vanaf die datum worden ze ook gedesactiveerd.

Dat is een echt probleem voor de (jonge) klanten die geen echte kredietkaart kunnen bekomen of die hiervoor voor hun eigen veiligheid hebben gekozen voor online aankopen: gedaan met aankopen op internationale websites, een abonnement op Spotify of Netflix, Google, internationale reisreservaties, hotels via Booking, …

Welke alternatieven zijn er? U leest er alles over in ons dossier.

De prepaid Mastercards zijn echt onmisbaar geworden voor jongeren, voor klanten die geen toegang krijgen tot een gewone kredietkaart of voor personen die uit voorzichtigheid opteren voor een prepaid kredietkaart voor hun online aankopen op bepaalde websites. Zeker nu meer en meer online wordt gekocht, kan enkel een Bancontact of Maestro debetkaart niet meer volstaan.

Toch hebben BNP en Hellobank besloten dit betaalmiddel uit hun aanbod te schrappen vanaf midden november 2020. Dat is een ramp voor sommige klanten. Wat kunnen ze nu doen? Hun rekening aanhouden bij deze banken en elders een (betalende) kredietkaart aanvragen? Of van bank veranderen ?

Ontdek de prepaid kaarten van de andere banken

Prepaid kaarten gekoppeld aan een zichtrekening
Bank Beschrijving Score
Prepaid CBC Gratis met de zichtrekening van KBC App CBC mobile : 4,3/5
KBC Prepaid 12 €/jaar (gekoppeld aan de gratis KBC basiszichtrekening) App KBC mobile : 4,3/5
Belfius Prepaid van 12 € tot 78 €/jaar volgens de gekozen kaart (White, Red of Gold).
De Mastercard Red Prepaid is gratis als u -25 jaar bent en kan gekoppeld worden aan de Belfius Pulse gratis zichtrekening.
App Belfius Mobile : 4,6/5
Prepaid kaarten alleen (niet gekoppeld aan een zichtrekening)
Bank Beschrijving Score
Bpaid Bpost 15 €/jaar App Bpost Bpaid : 3,6/5
NewB Goodpay 12 €/jaar (niet op voorraad) App Goodpay : 4,3/5

Wat zijn de alternatieven voor Prepaid kaart van BNP en Hellobank?

BNP Paribas Fortis wil zijn klanten geruststellen en biedt ze de Visa Classic kredietkaart aan, die in het Comfort Pack en Premium Pack is inbegrepen en geplafonneerd is op 250 euro (en meer als uw profiel het toelaat). Idem bij Hellobank die de 18 – 28 jarigen zijn Hello kredietkaart aanbiedt, die het eerste jaar gratis is voor de houders van een Hello4You pack (daarna 1,13 €/maand).

Behalve wanneer het gaat om kredietkaarten die aan bepaalde financiële voorwaarden zijn onderworpen. Anders gezegd: als de bank vindt dat uw inkomsten ontoereikend zijn, hebt u er geen recht op. Deze oplossing is dus niet geschikt voor wie de opbouw van schulden wil vermijden.

Als u toch een zichtrekening bij BNP/Hellobank wil behouden, is het echter mogelijk een prepaid bankkaart aan te vragen bij een andere bank, zoals bijvoorbeeld NewB of Bpost, waar dat mogelijk is zonder er een zichtrekening te hebben. Maar opgepast, want aan deze kaarten hangt een prijskaartje (15 €/jaar voor de Bpaid van Bpost en 0,05 €/aankoop gestort aan een vereniging voor de NewB GoodPay).

De neobanken zoals N26 of Revolut bieden vaak gratis rekeningen aan met een prepaid Mastercard inbegrepen, die voordelig is voor reizigers (betaling in andere deviezen zonder wisselkosten). Dit is zeker te overwegen als aanvulling op uw Belgische zichtrekening, maar niet als alternatief (geen kantoor in België, geen Maestrokaart, afhaalkosten aan geldautomaten in België, geen Bancontact functie, enz.).

Als u niet persé bij uw bank moet of wil blijven, kan u natuurlijk gewoon van bank veranderen. Dat verloopt eenvoudig en het is misschien de ideale gelegenheid om een betere formule te vinden. Zo biedt CBC een gratis bankrekening aan met een prepaid kredietkaart. En Belfius biedt drie types van prepaid kredietkaarten (gekoppeld aan de zichtrekeningen) aan tussen 12 € en 78 €/jaar in functie van de inbegrepen verzekering (reisannulatie, « Safe Online », noodvervanging …). Als u jonger dan 25 jaar bent, zijn de Mastercard Red Prepaid en de Belfius Pulse zichtrekening gratis. Deze twee Belgische banken zijn koplopers op vlak van innovatie en breiden hun applicaties steeds verder uit.

Toegang tot de volledige vergelijking van Mastercard prepaid kaarten.

Tot wanneer kan ik mijn prepaid kaart van BNP/Hellobank gebruiken?

Als u houder bent van een prepaid kaart van BNP/Hellobank, zal u een email ontvangen die u informeert over deze wijzigingen en de praktische modaliteiten :

U krijgt deze kaarten slechts toegewezen als u aan bepaalde financiële voorwaarden voldoet.

  • De klanten met zo’n kaart kunnen ze nog gebruiken tot en met 16 november 2020. Daarna wordt ze gedesactiveerd.
  • Als uw kaart vervalt na 14 september 2020, zal ze niet meer vervangen worden.
  • Het zal niet meer mogelijk zijn uw kaart te herladen via de Prepaid applicatie vanaf 30 september 2020. U kan nog wel steeds online opladen via de gebruikelijke Prepaid klantenrekening, of met een gestructureerde overschrijving.
  • In november zal u geïnformeerd worden over de terugbetalingsmodaliteiten van het saldo dat nog op uw kaart staat.
Card Stop

Kaart verloren, gestolen of ingeslikt?

Bel CARD STOP om misbruik te voorkomen op het nummer + 078 170 170 bereikbaar 7 dagen op 7 en 24 uur op 24.

Card Stop is de centrale dienst waarbij je betaalkaarten en andere betaalproducten zoals maltijdcheques en mobiele betaalapplicaties kan laten blokkeren.

Opgepast geld lenen kost ook geld!